ŠKOLNÍ JÍDELNA POLIČKA, RUMUNSKÁ 646,
HODNOTÍCÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2024
1.
V
roce 2024 se ke stravování ve školní jídelně přihlásilo více žáků jak ze ZŠ
Masarykova, ale i ze Speciální mateřské a základní školy, a odešlo méně
strávníků do jiných škol a zařízení, tím se nám navýšil počet stravovaných.
Zájem
o stravování v jídelně se zvýšil také u doplňkové činnosti.
2.
Pro
ZŠ Masarykova jsme připravovali čaj do várnic pro žáky lyžařského výcviku.
V rámci Školy na nečisto pro budoucí 1. třídy ZŠ Masarykova, jsme již
druhým rokem nabídli rodičům i dětem prohlídku jídelny a rodiče mohli podat
přihlášku ke stravování. V době letních prázdnin jsme vařili pro příměstský
tábor malých hokejistů poličského hokeje. Na podzim jsme byli požádáni SOU
Polička o zástup a přípravu celodenního víkendového stravování pro trenéry
baseballu z celé České republiky. Jako v minulých letech, tak i v roce 2024
jsme připravovali stravu pro příměstský Tábor s Američany pod záštitou ČCE v
Poličce. Jídelnu jsme pronajali na pečení svatebních koláčů.
3.
Dokončila
se II. etapa opravy nákladové rampy a jejího okolí, zakoupil se přístřešek pro
kola zaměstnanců. Opravila se dělící příčka v jídelně před výdejem obědů –
vyměnily se plastové výplně, které byly již popraskané, a hrozilo při větším
náporu vylomení. Instalovalo se bezpečnostní sklo. Dále se opravil a natřel
strop v celé kuchyni, s tím souvisela i výměna dvířek ke vzduchotechnice v
sádrokartonových podhledech. Rozšířil se kamerový systém do šaten strávníků a
na nákladovou rampu jídelny.
Nakoupily se nové židle, staré byly v chromované části již zrezivělé.
V průběhu
letních prázdnin byl realizován investiční projekt Modernizace ŠJ Polička.
Problémové oblasti:
V
předešlých letech, tak i v roce 2024 byla největším problémem docházka
strávníků na obědy.
Tato
situace se řešila na schůzce společně s vedením ZŠ Masarykova a městským
úřadem v jarním období roku 2024, situace zůstává stejná i ve školním roce
2024/2025.
Začátkem
roku 2024 odešla jedna z kuchařek na jiné pracoviště, proto jsme hledali novou
posilu našeho týmu. Od podzimu máme jednu kuchařku dlouhodobě nemocnou a jednu
na ošetřování člena rodiny.
4.
Všechny
kontroly za rok 2024 proběhly v termínech, závažné nedostatky nebyly zjištěny.
Kontrola
KHS Pardubického kraje, která přišla na podnět také nezjistila závažné
pochybení.
Menší
nedostatky jsme vyřešili ihned, nebo v nejkratším možném termínu.
5.
Školní jídelna zaměstnává 12 osob, z toho:
zaměstnanci kuchyně PP: 6x 40
hod/ týden
1x 35hod/týden
administrativa: ředitelka 1x 40hod/
týden
účetní 1x 15
hod/ týden
DPP: dozor 1x 10,5hod/týden
úklid 1x 10 hod/ týden
mzdová účetní 12-16 hod/ měsíc
obsluha
kotelny a údržba – dle potřeby
6.
V
tomto roce jsme se zapojili do projektu Bezplatné školní stravování
Pardubického kraje.
Do
června 2024 odebíralo stravu 7 žáků, od září 2024 bylo zařazeno do projektu 10
žáků.
Zažádali
jsme o dotaci MAS Poličsko na nákup nové klimatizace do skladu lednic a
modernizaci osvětlení v prostorách školní jídelny. Tato žádost byla schválena.
7.
V
loňském roce se navýšil počet stravovaných osob jak z řad žáků, tak i cizích
strávníků, což můžeme vidět na číslech vykázaných v programu VIS Stravné:
rok
2024: 108 372 obědů/ 12 měsíců
rok 2023:
108 892 obědů/ 12
měsíců
rok 2022:
104 612 obědů/12 měsíců
v roce 2023 jsme o prázdninách vařili pro velký
mezinárodní tábor, připravovali jsme pro ně celodenní menu tj. 2 000 porcí a
tím se zvýšil celkový počet uvařených obědů.
8.
Abychom
udržely vyrovnané hospodaření snažíme se vybírat dodavatele potravin
s nižší cenovou nabídkou, ale ne na úkor kvality zboží, vždy porovnám cenu
a složení výrobků. Odebíráme některé komodity od lokálních pěstitelů, jedná se
hlavně o zeleninu, brambory, mléčné i pekařské zboží.
U
spotřebního zboží porovnávám a hledám ceny na internetu.
V
době prázdnin redukujeme zásoby mraženého, ale i chlazeného zboží, snažíme se
zboží uložit do jednoho spotřebiče a ostatní spotřebiče vypínáme. Pořídili jsme
úspornější osvětlení v celé budově a instalovali novou klimatizaci do skladu
lednic.
9.
V budoucnu
bych si přála, abychom společně s vedením ZŠ a vedením Speciální školy
našli cestu k lepší a rozprostřené docházce strávníků na obědy. Uvařené
jídlo by se neznehodnocovalo dlouhým ohřevem, žáci by se mohli v klidu a bez
zbytečných strkanic najíst.
Zároveň
by s rovnoměrnou docházkou nedocházelo k plýtvání v podobě nevyzvednuté stravy.
Z
důvodu zvyšujících se teplot v letních měsících bych ráda zlepšila funkčnost
vzduchotechniky. Instalace vzduchového polštáře, okolo kterého by proudil
vzduch rovnoměrně po kuchyni by se kuchařkám zlepšilo pracovní prostředí. Nyní
při zapnuté klimatizaci v přípravném úseku fouká
na
záda studený vzduch.
Nadále
chceme připravovat jídelníček a vařit obědy tak, aby strávníkům chutnaly i méně
oblíbené pokrmy. Naší prioritou je mít spokojené strávníky-žáky, ale i ostatní
stravované.
Vypracovala: Jana Žďárová